Ez a kérdés szinte az elsők között merül fel egy konyha tervezése során. Amikor elkezdünk beszélgetni arról, hogy milyen konyhát szeretne az ügyfél, rendszerint az első amire választ szeretne kapni, az a színe.
Pedig a színe nem a legfontosabb és a legelső amit el kell dönteni. Sokkal fontosabb az anyag és a méret, hiszen ez határozza meg legnagyobb részben az árat is.
Azért, mert minden konyhát használó tudja, hogy ha túl magas a konyhai munkapult, akkor a elfárad a válla, mire megfőzi az ebédet. Ha viszont túl alacsony, akkor meg a dereka fog leszakadni.
Alsó szekrények esetében a 86 és 90 cm közötti magasság az optimális. A pontos méret mindig attól függ, hogy milyen magas a lábazat és milyen vastag a munkalap.
A lábazat általában 10-15 cm között változik. A régebbi munkalapok 28 mm-esek, míg az újabbak, amiket már szinte 90 %-ban használunk manapság, 38 mm-esek.
A másik fogós kérdés. Sokan, akik kicsi konyhát szeretnének berendezni, úgy érkeznek hozzánk, hogy mennyezetig be szeretnék bútorozni a konyhát, hogy minél több tárolóhelyük legyen.
Ez nem mindig praktikus, és igyekszünk megkeresni az ügyfél igényeinek ténylegesen megfelelő konyhamagasságot. Az indok ilyenkor az, hogy sokmindent el lehet rejteni a felső szekrényekben.
De valóban szükségünk van azokra a dolgokra, amiket oda rejtünk, és évek múlva sem veszünk elő?
A felső szekrények lehetnek
A lenyíló ajtó nem praktikus, mert nehezen hozzáférhető. Marad tehát a két verzió.
A nyíló ajtó standard magassági méretei:
A felnyíló ajtó standard méretei:
A leggyakoribb összeállítás a 72-es nyíló ajtós vagy a kétszer 36 cm-es felnyíló verzió.